SUA și Uniunea Europeană împing Rusia în „groapa” incapacității de plată

0
360
Trezoreria americană a blocat, la începutul acestei săptămâni, plata datoriei externe a Rusiei. Conform Reuters, de la începutul războiului în Ucraina, Rusia a putut să facă, după caz, plata datoriei ajunsă la scadență din conturile în dolari pe care le are în băncile americane, în pofida faptului că activele din Occident ale Băncii Rusiei sunt înghețate. Banca JP Morgan era desemnată ca societate bancară corespondentă a Rusiei pentru a efectua plățile obligațiunilor rusești ajunse la scadență. La începutul săptămânii trecute, Trezoreria americană a schimbat macazul și a interzis plata scadențelor datoriei rusești din conturile în dolari deținute la băncile americane.
Ce efect va avea această decizie? Va complica plata datoriei externe a Rusiei. Sau, mai exact, va forța Rusia să folosească fie rezervele pe care le deține și care nu sunt indisponibilizate de sancțiunile occidentale, fie banii încasați din vânzările de materii prime energetice. Mișcarea are și efectul de a obliga Rusia să se gândească de două ori înainte de a dori să primească ruble în contul livrărilor de gaze și țiței, acum când are nevoie de tot mai multă valută. Totodată, dacă banii încasați se vor duce către plata datoriei externe, atunci nu vor mai putea să finanțeze războiul din Ucraina.

Așadar, Uniunea Europeană va parafa interzicerea importului de cărbune din Rusia, iar Statele Unite ale Americii iau decizii pentru a împinge Rusia să intre în incapacitate de plată. Dacă Rusia nu va dori să folosească valuta pe care o are la dispoziție în țară, varianta care îi mai rămâne este de a nu-și plăti datoria.

Rusia trebuia să ramburseze o datorie privată în valoare de 552 de milioane de dolari, la care se adaugă una a guvernului de 84 de milioane de dolari, conform agenției de presă Reuters. În total, pe piețele financiare internaționale sunt 15 tipuri de obligațiuni rusești care reprezintă o datorie totală de 40 de miliarde de dolari.

/www.rfi.ro/

Lasă un răspuns