Vladimir Tismaneanu : ”Perfectul ornament”

0
97

Zilele trecute am postat o fotografie cu un brad de Craciun. Era un mini-Putin atarnat de o crenguta. I-am dat titlul ”Perfectul ornament”. Ma rog, un Putin care isi va fi primit pedeapsa. In dimineata zilei urmatoare, mesaj de la administratorii FB. Postul a fost sters intrucat au existat plangeri ca ar fi incalcat enigmaticele standarde. Evident, o aberatie. Dar traim timpuri in care aberatiile isi fac loc cu pumnii, cu coatele, cu jungherele, cu mitralierele. Cu delatiunile. Putin violeaza toate normele de drept international, comite crime impotriva umanitatii, organizeaza si coordoneaza un razboi militar impotriva Ucrainei si unul propagandistic impotriva Occidentului.

Urmaresc reactiile si atitudinile europene. Observ activizarea Brigazilor Partidei Ruse al caror scop este dezagregarea solidaritati euroatlantice. Vestul ar fi pe cale de prabusire. Universitatile americane au incaput pe mana unor ideologi scelerati. Elitele sunt desfranate. E nevoie de o Noua Ordine Morala. Una bazata pe poruncile Marelui Inchizitor. Salvarea vine pe tancuri din Est. Plus Trump. E timpul sa fie desfiintat NATO. In locul sau, o alianta politico-militara cu numele Valdai, precum think-tankul putinist. Blagoslovita de patriarhul moscovit Kiril. Luptam pentru pace!

In Romania, populismul partidului extremist AUR apeleaza la emotii, prejudecati, fobii si anxietati colective. Se pretinde flagelul politicianismului corupt. Occidentul este sursa Raului. Orientul ne va incalzi la sanul sau pravoslavnic. Ne va ocroti si ne va obloji. Trambitele putinofile ne dau lectii despre “marea cultura rusa”. Care este de fapt agenda lor? In niciun caz interesul national al Romaniei. Epava ceausista Coroiu, ofiterul Turcescu, trumpistul Mike recitand din Radu Gyr, rostuitorul Tarziu, vanatorul de “masoreti marxisti” Sorin Lavric, arhanghelul cu cojoc Simion, gusile, ciripoii, margii, nistorestii, sosoacele, dungacii, pantelimonii, baltasii, nastasii, severinii, capsaliomanii, populeaza acest cosmar teratologic.

Vladimir Tismaneanu

Lasă un răspuns