AcasăBulgariaAzi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele

Azi sunt alegeri în Bulgaria. Tot ce trebuie să ştiţi despre ele

-

Tractorul Boiko Borisov

Ca şi în Israel, Bulgaria va avea premierul cel mai longeviv în funcţie din toată istoria sa dacă Boiko Borisov reuşeşte să stea la putere încă două luni, până în 4 iunie. Pe locul unu e un oarecare Todorov, prim-ministru comunist prin anii ’70, deci nu se pune. Şanse sunt să continue, dacă nu cumva alege el însuşi să intre în umbră până la alegerile prezidenţiale. Lipseşte un lider cu vizibilitate care să i se opună lui Borisov, altul decât preşedintele ţării, fost general de aviaţie şi pro-rus notoriu.

Protestele anticorupţie, TFL-iştii şi “modelul românesc”

Bulgaria Democrată (BD) este USR-Plus, însă cu trei picioare: noul partid DA (civic); altul al unui fost premier reformist (!); plus nişte ecologişti. Sunt TFL-ul bulgăresc: pro-UE, “fără corupţi în politică”, în prim-plan la protestele urbane #rezist din ultimii ani, cerând demisia premierului Borisov şi procurorului general Gheşev, văzuţi ca super-corupţi.

Figura lor emblematică e una neaşteptată pentru voi: Laura Codruţa Kovesi. Ani de zile oamenii din BD şi organizaţiile civice au vorbit despre “modelul românesc” de reformă a justiţiei, cerând un DNA care să bage miniştri la puşcărie ca la nord de Dunăre, la Sofia neexistând cazuri. De Kovesi s-a discutat în adunări publice, i s-au organizat conferinţe şi a fost aclamată acum 2 luni, când a respins majoritatea candidaţilor pentru Procuratura Europeană trimişi de coruptul Gheşev.

mai mult la  www.contributors.ro

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

Descoperă mai multe la Bulgaria ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura