“Votul pe calculator a spulberat șpaga și a oprit cumpărarea sufletelor”, a declarat Nikolai Hadjigenov, avocat și lider al protestelor din Bulgaria, care tocmai a intrat în Parlament pe lista unui partid cu două semne de exclamare-n nume: “Ridicați-vă! Afară cu mafia!”
«O să dăm tablete la copii» a fost printre primele promisiuni pe care le-a făcut cântărețul Slavi Trifonov după ce a aflat că partidul lui, înființat anul trecut, a devenit cea mai mare forță politică din țară. Astăzi, la ora 11, în timp ce toată lumea făcea calcule pentru o majoritate parlamentară, Trifonov a apărut live pe Facebook și a anunțat direct componența guvernului tehnocrat pe care îl propune fără să se alieze cu nimeni
Trifonov e o personalitate renascentistă cântă manele bulgărești, dar și rock, e comedian, dar ține și monologuri tragice despre patrie. A început în anii ’90 ca actor într-un show de comedie, apoi a avut propria emisiune, apoi și-a făcut propria televiziune, iar acum ține pe stadioane spectacole grandioase cu muzică, teatru și poezie aranjate astfel încât să însuflețească Bulgaria profundă.
Dar cum o să traducă acest carnaval în politici publice, ce fel de oameni o să numească în poziții de decizie? Răspunsul o să sune cunoscut: „oamenii buni” “Oameni buni care au moralitate, vorbesc limbi străine, au absolvit universități cu prestigiu și sunt experți în domeniile lor”, a explicat în primul live de după vot.
În Bulgaria, Trifonov e acuzat că „a privatizat protestele” și că deja conduce țara așa cum își conduce televiziunea: privește adânc în ochi camera de filmat și decretează ce urmează să se întâmple.
PS: Mai sunt multe nuanțe care nu au încăput în această postare deja prea-lungă. Le găsiți pe canalul nostru de Telegram, unde am pus și imagini cu smardoiala și linkuri la sursele informațiilor → https://t.me/casa_jurnalistului

Lasă un răspuns